Overgange: sådan får du det til at hænge sammen
Afsnit og overgange
Afsnittet er den grundlæggende enhed når du skriver: en ide -- et afsnit. Men teksten falder fra hinanden hvis der ikke er noget der forbinder afsnittene indbyrdes, så du må sikre dig dels at afsnittene følger hinanden i en logisk rækkefølge, dels at der sprogligt er forbindelse mellem dem. Den overordnede logiske sammenhæng omtaler vi ofte som den røde tråd, og den er et spørgsmål om rækkefølge. Den sikrer du dig ved at disponere dit stof og kontrollere sammenhængen undervejs. Uden den røde tråd vil selv nok så mange sproglige greb ikke få din tekst til at hænge sammen. Når den logiske sammenhæng er sikret, kan du forbedre tekstens sammenhæng ved at arbejde med overgangene mellem de enkelte afsnit. Til det bruger du først og fremmest forbinderord/-adverbialer (conjunctive adverbs/transitional phrases) (vi kunne måske tale om overgangsfraser?): Forbinderord/linking adverbs:
Forbinderadverbialer/transitional phrases
Andre forbindelser
Ofte skabes forbindelsen mellem afsnittene ved at fokussætningen i begyndelsen af et afsnit refererer tilbage til noget i sidste sætning i det foregående afsnit:
Forbindelsen kan også skabes af en gentagelse af et nøgleord:
Og endelig kan forbindelsen bestå i at en tanke eller et indhold føres videre:
Når du læser korrektur Kig nøje på den sidste sætning i hvert afsnit og vurder om den kobler fint til første sætning i næste afsnit. Hvis koblingen halter, må du vurdere om problemet er rent sprogligt (og kan klares med en god forbinder) eller om det skyldes en logisk brist, så afsnittet må suppleres, flyttes eller helt slettes. Note:
I danskfaget ville vi tale om koblinger: sætningskoblinger, referentkoblinger, deiktiske koblinger, kontekstuel ramme |
På denne side kan du læse lidt om hvilke sproglige redskaber du har til at sikre dig at din tekst hænger sammen.
Læs også |